LE nuove
musiche

Foto: Sven Scholten

over le nuove musiche

Achtergrond

Le Nuove Musiche, o.l.v. Krijn Koetsveld, is een uniek ensemble dat vocale muziek uit de eerste helft van de 17e  eeuw op topniveau uitvoert. Met daarbij een bijzondere focus op de componist Claudio Monteverdi. Het ensemble verdiept zich in de uitvoeringspraktijk, ze laat de teksten diep tot zich doordringen en wil daar het publiek van de 21e eeuw mee in vervoering brengen, op zoek naar de confrontatie met het heden.

De Muziek

Het eerste huzarenstukje van het ensemble, de opname van alle madrigalen van Monteverdi, 9 boeken vol, was na vier jaar van bestuderen, repeteren en opnemen, aan het begin van 2019 voltooid. Het Parool schreef daar bijvoorbeeld over: “Koetsveld en Le Nuove Musiche hebben de immense klus op formidabele wijze geklaard. De zangers van Le Nuove Musiche nemen alle horden met grote overtuigingskracht […] : zuiver, rijk van klank, met aandacht voor de dictie van de allesbepalende teksten, met veel collectief kleurgevoel en eerder terughoudend van expressie dan uitgelaten, zodat er voor de luisteraar nog ruimte overblijft. Echt heel erg mooi.”

Het tweede grote maar mooie project van het ensemble, de opnames van de geestelijke werken van Monteverdi in de Selva Morale e Spirituale werd na een succesvolle crowdfunding ronde in 2021 voltooid.

Le Nuove Musiche heeft inmiddels de wereldpremière uitgevoerd van de opera Arianna op 7 oktober 2021 in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Een tweede voorstelling werd gespeeld in Theater De Flint in Amersfoort op 10 oktober 2021. De ‘verloren’ opera van Monteverdi, in een nieuwe compositie door Florian Marcus Maier, zal tot in het seizoen 2022-2023 te horen en te zien zijn.

Daarnaast zijn er nog meer plannen voor producties, cd opnames en masterclasses, vooral rond de componist Claudio Monteverdi.

Maar u kunt Le Nuove Musiche natuurlijk zelf ook komen zien en horen. Het ensemble heeft een prachtig en gevarieerd concert aanbod en na het lange Corona jaar is de planning voor de concerten voor 2022-2023 weer in volle gang.

Amici

En er is nog meer. Le Nuove Musiche presenteert binnenkort een prachtig loyalty programma. Fans kunnen toetreden tot de groep van “Amici” van het ensemble, door te doneren. Zo steunen de Amici het werk van het ensemble financieel en kunnen er nog meer mooie muzikale projecten worden gerealiseerd. Het toetreden tot de groep Amici heeft ook allerlei  voordelen, zoals het recht op gratis cd’s, kortingen op concerten, het bijwonen van repetities om zo nog directer in contact te komen met de artiesten en hun muziek. Binnenkort kun u alles lezen over het Amici programma op de website van het ensemble.

EEBA Music

EEBA Music is verantwoordelijk voor de algehele zakelijke leiding van Le Nuove Musiche. Heeft u interesse in het boeken van het ensemble voor een concert of wilt u gewoon meer informatie neem dan contact op met EEBA Music. Via de telefoon of via het contactformulier op deze website. En neem een kijkje op de website van het ensemble, LeNuoveMusiche.nl of hun Facebook pagina.

de muziek

Voorproefje? Geniet nu alvast een beetje van Le Nuove Musiche.

AGENDA

Historische concerten

12

November 2022

Zierikzee

De Geboorte Van De Opera

 • Stichting Culturele Activiteiten Schouwen Duiveland
 • Nieuwe Kerk Zierikzee

25

Juni 2022

Alkmaar

Orgel Festival Openingsconcert, 20:15 uur

 • Grote Kerk Alkmaar
 • Orgelfestival Holland Openingsconcert Le Nuove Musiche en Benoît Mernier.
  Het tweejaarlijkse Orgel Festival Holland nestelt zich elke keer weer met bijzondere muzikale activiteiten in het culturele hart van Alkmaar. Het inmiddels befaamde en geliefde orgelconcours en de internationale orgel academie zijn niet meer weg te denken, verbonden als ze zijn met de drie overbekende historische orgels van de Grote Kerk en de Kapelkerk.
  De programma’s van de festivalconcerten zoeken het dit keer in intimiteit en verrassende klankcombinaties.
  Wij verzorgen dit jaar het openingsconcert (samen met Benoît Mernier) en brengen daarvoor natuurlijk ons Monteverdi orgel mee. 
 • Klik hier voor meer info

29

mei 2022

Amsterdam

Orgelpark Amsterdam, 14:15 uur

 • Orgelpark Amsterdam
 • Selve Morale e Spirituale

3-5

november 2021

Amersfoort

Online Masterclass Monteverdi Madrigalen vanuit de St Aegtenkapel, Amersfoort. De Masterclass behandelt de ontwikkeling van Claudio Monteverdi als persoon en zijn muzikale innovaties als componist door de tijd heen

 • Masterclass Monteverdi Madrigalen
 • St Aegtenkapel Amersfoort
 • Tickets verkrijgbaar: https://www.klassiekemuziek.nl/nuove-musiche

10

oktober 2021

Amersfoort

Arianna, Reconstructie verloren Monteverdi opera door Florian Magnus Maier. Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

 • Opera Arianna
 • Theater de Flint

7

oktober 2021

Amsterdam

Arianna, Reconstructie verloren Monteverdi opera door Florian Magnus Maier. Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

 • Première Opera Arianna
 • Muziekgebouw aan ’t IJ